NOVES RECOMANACIONS PER A UN SON SEGUR DELS NADONS: PREVENCIÓ DE LA SÍNDROME DE LA MORT SOBTADA DEL LACTANT

Què és la síndrome de la mort sobtada del lactant (SMSL) ?

La SMSL és la mort inesperada i inexplicable d’un nen de menys d’un any de vida, generalment mentre dorm.

És freqüent?

És la primera causa de mortalitat infantil en nens entre el primer mes de vida i els 12 mesos de vida a països desenvolupats i encara que no és molt freqüent, quan es presenta, és devastadora per a les famílies.

La màxima incidència es produeix entre els 2 i els 3 mesos d’edat, sent poc freqüents els casos després dels 6 mesos de vida.

La veritable incidència de la mort sobtada al nostre país no està ben establerta. Els països occidentals tenen una taxa d’incidència de 0,5 a 3 casos per mil nascuts vius.

Quina és la causa?

S’han fet molts estudis intentant esbrinar la causa, però és desconeguda.

 

Es pot evitar?

Des del començament de les campanyes preventives animant als pares a posar a dormir als seus fills cap per amunt, es va veure un descens de més d’un 50% de la incidència de mortalitat per SMSL en tots els països.

 

Centenars d’estudis fets per comitès d’experts han permès establir una sèrie de recomanacions per a la seva prevenció. Les darreres recomanacions han estat publicades el passat novembre del 2016 a la revista científica Pediatrics.

 

Aquestes són les 19 recomanacions per a un son segur dels lactants:

 1. Dormir cap per amunt, fins que el nen arribi a 1 any d’edat. Dormir de costat no és segur i no s’aconsella. És possible que les criatures entre els quatre i set mesos ja es puguin girar soles i canviïn de postura mentre dormen, i prefereixin no estar de panxa enlaire tota la nit. A partir d’aquest moment, si ells escullen una altra postura mentre dormen, no cal que els torneu a posar boca amunt.
 2. Utilitzeu una superfície ferma, per exemple un matalàs en un bressol de seguretat, cobert per un llençol ajustable sense altra roba de llit o objectes tous.
 3. Es recomana la lactància materna, pel seu efecte protector de la SMSL
 4. Dormir a l’habitació del pares almenys fins als 6 mesos de vida i idealment fins als 12 mesos, però en el seu propi bressol, que acompleixi amb els requisits de seguretat
 5. Manteniu els objectes tous i la roba de llit solta allunyats de l’àrea on dorm el nadó per reduir el risc de SMSL, asfíxia i estrangulació.
 6. Oferiu un xumet durant la migdiada i l’hora d’anar a dormir. Els estudis han informat d’un efecte protector del xumet a la incidència de SMSL Ara bé, en relació als xumets:
  • No han de penjar al voltant del coll del nadó.
  • Els xumets que s’adhereixen a la roba infantil no s’han d’utilitzar amb nadons a l’hora de dormir.
  • No han d’acompanyar els xumets objectes com joguines de peluix i altres objectes que puguin representar un risc d’asfíxia o ofegament.
  • Per als nadons alimentats amb llet materna, la introducció del xumet ha de retardar-se fins que la lactància materna estigui establerta.
 7. Eviteu l’exposició al fum durant l’embaràs i després del naixement.
 8. Eviteu l’alcohol i el consum de drogues il·lícites durant l’embaràs i després del naixement.
 9. Eviteu el sobreescalfament i cobrir el cap del nadó. Els nens han d’estar vestits apropiadament per al medi ambient, amb no més d’1 capa de més que un adult faria servir per estar còmode en aquest ambient.
 10. Les dones embarassades han de rebre atenció prenatal
 11. Els nadons han de ser immunitzats d’acord amb les recomanacions del Departament de Salut. L’evidència recent suggereix que la vacunació pot tenir un efecte protector contra el SMSL.
 12. Eviteu l’ús de dispositius comercials com falques, posicionadors i coixins antibolcada que siguin inconsistents amb les recomanacions de son segur.
 13. No utilitzeu monitors cardiorespiratoris a casa com una estratègia per reduir el risc de SMSL.
 14. El temps de cap per avall amb el nadó despert i supervisat es recomana per facilitar el desenvolupament i reduir al mínim el desenvolupament de la plagiocefàlia posicional.
 15. No embocalleu el nadó. Embolicar el nadó en una manta lleugera, s’utilitza sovint com una estratègia per calmar el nadó i fomentar l’ús de la posició supina. Hi ha un alt risc de mort si un nen embolcallat es col·loca en posició prona.
 16. Els professionals de la salut, personal de sales de nadons i les unitats de cures intensives neonatals han de donar suport i seguir les recomanacions de reducció del risc de la SMSL des del naixement.
 17. Els mitjans de comunicació i els fabricants han de seguir les pautes de son segur en els seus missatges i la publicitat.
 18. Són importants les campanyes de seguretat per dormir, centrant-se en les formes de reduir el risc de totes les morts infantils relacionades amb el son, incloent SMSL, asfíxia i altres morts no intencionals. Els professionals sanitaris han de participar activament en aquesta informació.
 19. Ha de continuar la investigació i la vigilància dels factors de risc, causes i mecanismes fisiopatològics de SMSL i altres morts infantils relacionades amb el son, amb l’objectiu final d’eliminar completament aquestes morts.
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Sense Categoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.