Experiència pionera a Lleida per detectar pacients amb dislèxia gràcies a la telemedicina

L’EAP Rambla de Ferran felicita al Dr. Josep Lluís Cruz per la gran tasca que realitza en la detecció de la dislèxia.

drcruz-foto

L’atenció primària de Lleida compta amb una experiència pionera en telemedicina per ajudar a detectar i accelerar el procés de diagnòstic de les persones amb dislèxia. Aquesta consultoria virtual, que va començar a funcionar el passat mes d’abril, se suma a les consultories a distància sense malalt (CADSM) que des de fa dos anys estan en funcionament al territori de Lleida i que serveixen de via directa entre l’atenció primària i 20 especialitats hospitalàries. Es tracta d’experiències vinculades a la línia 3 d’actuació del Pla de salut 2011-2015, per aconseguir un sistema integrat més resolutiu des dels primers nivells i al territori, i de millora de la resolució en els àmbits de relació més freqüents entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada.

En concret, en el cas de la dislèxia, es tracta d’una consultoria mixta, presencial i no presencial, gràcies a la qual qualsevol professional de l’atenció primària, davant la sospita que un pacient pugui tenir dislèxia (principalment pediatres, ja que el diagnòstic es realitza en la infància) tenen l’opció de realitzar la primera consulta virtual en una agenda que té oberta el Dr. Josep Lluís Cruz, metge de família del CAP Rambla Ferran, i expert en temes de dislèxia.
Un cop realitzat aquest primer contacte no presencial es dirigeix tant al pacient com a la família, si així ho creu convenient el metge expert, a la consulta presencial de dislèxia on es fa un primer abordatge del cas i es dóna orientació i informació. Amb aquesta consulta s’accelera el procés de diagnòstic de la dislèxia que correspon fer als equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) del Departament d’Ensenyament.
A partir d’aquí, des de la consultoria virtual es fa un seguiment, treball en grup amb altres persones amb aquest trastorn i les famílies, així com treball en xarxa gràcies a la utilització de les noves tecnologies, principalment per dues vies: la compartició de documents d’interès entre professionals i pacients/famílies a través d’un entorn virtual i un grup tancat de facebook per comentar detalls i incidències dins d’un grup de treball també format per professionals de la salut i pacients i familiars.

La novetat d’aquesta consultoria mixta en dislèxia és que posa en contacte professionals dins de la mateixa atenció primària.

 

Quant a capramblaferranics

Horari laborables: · CAP Rambla de Ferran 8:00 - 20:00 (Per a pacients del centre) . Horari estiu: 8:00-17:00h En horari en que el CAP resta tancat, l'atenció sanitària es dona a CUAP (Urgències AP) Avinguda de Prat de la Riba, 56 (Caps de setmana, nits i festius). Obert 24h per pacients de tots els centres. Aquí hi podreu trobar informació, novetats i altres curiositats interessants que succeeixin al CAP Rambla Ferran i que afectin als usuaris del mateix o a tothom disposat a interaccionar amb el centre.
Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.