Saber-ne més: per què són tan nutritius els llegums?

impacte_llegums3.png_1535218959

Per què són tan nutritius els llegums?

Els llegums són aliments molt rics en proteïnes, fibra, vitamines i minerals, i contenen també una proporció important d’hidrats de carboni. En canvi, el contingut en greixos és molt baix.

Llenties, mongetes, pèsols i cigrons… són píndoles per cuidar el cor?

Una revisió de 26 estudis mostra que 1 ració diària de llegums com les mongetes, els cigrons, les llenties i els pèsols millora la salut de les artèries i baixa un 5% el nivell de colesterol LDL “dolent” de la sang. Així doncs, un petit canvi però mantingut en la dieta habitual pot disminuir modestament el risc de patir malalties del cor i de la circulació, especialment en homes.
La qualitat nutricional dels llegums destaca per la seva riquesa en proteïnes d’origen vegetal (100 g de llegum cuit tenen quasi tanta proteïna com una ració menuda de carn o peix) per tant són excel·lents substituts dels productes animals. Els llegums són també molt rics en fibra, tenen pocs greixos i són molt econòmics.

Es pot substituir la carn, el peix i els ous per llegums?
El contingut de proteïnes dels llegums és molt semblant al dels aliments d’origen animal. En el nostre entorn, habitualment es consumeix un excés de proteïna, sobretot a partir de la carn. Per tant, substituir algunes de les racions de carn per llegums és una molt bona opció.
En un entorn amb una àmplia disponibilitat alimentària com el nostre, en què és possible consumir tot tipus de llegums, així com arròs, pasta, pa i altres cereals i derivats, fruita seca (nous, avellanes, ametlles, etc.) i fruita i hortalisses, és recomanable incorporar amb més freqüència els llegums, i disminuir així, l’excés d’aliments d’origen animal.

Hi ha alguns llegums millors que altres?

No. Els llegums comparteixen moltes similituds nutricionals i, encara que amb petites diferències, tots els beneficis atribuïts a aquest consum es poden aconseguir a partir de qualsevol varietat. Tanmateix, es recomana variar entre tipus i varietats, per tal de gaudir de la versatilitat sensorial, gastronòmica i culinària.
Les conserves de llegum ja contenen sal; per tant, no se n’hi hauria d’afegir més durant la preparació.

Quins avantatges econòmics té consumir llegums?
L’increment de consum de llegums i la reducció del consum d’aliments d’origen animal pot representar un estalvi important en el pressupost destinat a l’alimentació. Els llegums, a més de ser aliments molt complerts nutricionalment, també són molt barats (1 kg de llegum cru: 1,5-3,5€, 1 kg de llegum cuit en conserva: 1-3€ i 1 kg de llegum cuit de mercat: 4-5€).

Per què és important el cultiu de llegums?
Incloure llegums en sistemes de cultiu intercalat, en relleu o en rotació amb altres plantes com cereals, millora la fertilitat del sòl i redueix la dependència dels fertilitzants químics, ja que fixa el nitrogen i allibera el fòsfor i contribueix, així, a un sistema de producció més sostenible. A més, els llegums ajuden a augmentar la matèria orgànica, la biomassa i l’activitat microbioana del sòl. També milloren l’estructura del sòl i la capacitat de retenció d’aigua, la qual cosa ajuda a reduir l’erosió eòlica i hídrica.
Per produir un kilo de llegums es necessiten 50 litres d’aigua, mentre que per produir un kilo d’altres fonts de proteïnes, com el pollastre, el xai o la vedella, se’n necessiten 4.325, 5.520 i 13.000 litres, respectivament.

Què significa que un llegum sigui de categoria extra?
Els llegums secs es classifiquen en categories comercials, entre les quals hi ha la categoria extra, la categoria I i la categoria II.
La categoria extra representa una qualitat superior, amb grans que no presenten defectes en la forma, l’aspecte, la coloració, etc.
En el cas de la categoria I, se’n permeten alguns defectes, sempre que no perjudiquin l’aspecte general, la qualitat ni la conservació.
En la categoria II s’hi admeten defectes de forma, aspecte, desenvolupament i color, tot i que han de conservar les característiques del seu tipus comercial.

Pot haver-hi algun problema de salut derivat del consum de soja?
No hi ha cap evidència que el consum de soja pugui afectar de manera adversa la salut, per tant, com la resta de llegums, es pot consumir amb seguretat. Tampoc són certes, no obstant això, les declaracions de salut que li atorguen virtuts exagerades.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Quant a capramblaferranics

Horari laborables: · CAP Rambla de Ferran 8:00 - 20:00 (Per a pacients del centre) . Horari estiu: 8:00-17:00h En horari en que el CAP resta tancat, l'atenció sanitària es dona a CUAP (Urgències AP) Avinguda de Prat de la Riba, 56 (Caps de setmana, nits i festius). Obert 24h per pacients de tots els centres. Aquí hi podreu trobar informació, novetats i altres curiositats interessants que succeeixin al CAP Rambla Ferran i que afectin als usuaris del mateix o a tothom disposat a interaccionar amb el centre.
Aquesta entrada ha esta publicada en Sense Categoria. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s