Anisakiosi

Totes les espècies de peixos són susceptibles de ser infestades per paràsits. En la nostra àrea geogràfica, els paràsits que tenen interès sanitari són les larves vives dels nematodes (cucs rodons) de la família Anisakidae, ja que poden produir en les persones una malaltia anomenada Anisakiosi.a_anisakiosi.jpg_1658547991

La presència d’aquests nematodes en els peixos és un problema universal: n’hi ha en tots els oceans i afecta una gran diversitat d’espècies de peixos i cefalòpodes. A Catalunya, entre les espècies de consum habitual que poden resultar infectades trobem la maire, el seitó, el verat, el sorell, el lluç, la sardina (també preparada com a arengada), la melva, el bacallà, el rap, el pagre, la boga, el carboner, la mòllera fosca, l’escolà, la mòllera pigada, la castanyola, el sabre, la palaia anglesa, la bruixa sense taques, l’oriola i el congre, i cefalòpodes com els calamars, els pops, les sípies, etc.

Qualsevol persona que consumeixi, cru o insuficientment cuinat, peix amb larves infectives (vives) d’aquests nematodes pot contraure l’Anisakiosi.

La incidència de l’Anisakiosi a l’Estat espanyol ha anat augmentant des que se’n va descriure el primer cas, a Valladolid, l’any 1991. La causa de la majoria dels casos ha estat el consum de peix cru, principalment el seitó en vinagre. No obstant això, se sospita que n’hi ha hagut molts altres casos que han passat desapercebuts, i s’estima que la incidència augmentarà atès l’increment de la popularitat dels bars on serveixen sushi i sashimi i altres preparacions culinàries amb peix cru.

Trobareu més informació a l’enllaç:

http://canalsalut.gencat.cat/ca/home_ciutadania/salut_az/a/anisakiosi/

Anuncis

Quant a capramblaferranics

Horari laborables: · CAP Rambla de Ferran 8:00 - 20:00 (Per a pacients del centre) . Horari estiu: 8:00-17:00h En horari en que el CAP resta tancat, l'atenció sanitària es dona a CUAP (Urgències AP) Avinguda de Prat de la Riba, 56 (Caps de setmana, nits i festius). Obert 24h per pacients de tots els centres. Aquí hi podreu trobar informació, novetats i altres curiositats interessants que succeeixin al CAP Rambla Ferran i que afectin als usuaris del mateix o a tothom disposat a interaccionar amb el centre.
Aquesta entrada s'ha publicat en Sense Categoria i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s