Avui:Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament envers les Persones Grans 2015

Aquest esdeveniment, establert el 2006 per la Xarxa Internacional per a la Prevenció del Maltractament a la Gent Gran (INPEA), té l’objectiu d’incrementar la consciència pública sobre la violència i l’abús contra la gent gran, i també de promoure la investigació i la formació sobre aquesta qüestió.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un 6% de la gent gran es troba en una situació de risc de maltractament en l’àmbit domèstic. L’INPEA també coincideix amb aquesta xifra i n’augmenta el risc fins a un 10% per a aquelles persones grans que es troben en un àmbit institucionalitzat. L’Organització de les Nacions Unides (ONU) estima que entre el 4% i el 6% de la gent gran d’arreu del món ha patit algun tipus d’abús i maltractament.

El maltractament de la gent gran a Catalunya

Segons l’Enquesta de seguretat pública de Catalunya 2014, un 0,8% de la gent gran diu que ha patit maltractaments per part de persones del seu entorn i un 2,1% es troba en situació de risc. L’informe del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya també indica que el nombre de casos denunciats no arriba al 10%. L’Enquesta s’emmarca dins el Pla integral de seguretat de les persones grans (PISPG), un dels objectius prioritaris del Govern, que pretén donar una resposta integral i coordinada, en col·laboració amb institucions i agents socials, per garantir una atenció de qualitat a aquest col·lectiu tan vulnerable.

D’altra banda, en el marc de FiraGran, celebrada recentment a Barcelona, es van presentar els resultats preliminars de l’estudi Percepció de la població sobre els maltractaments a les persones grans, elaborat per l’Associació per a la Investigació del Maltractament a les Persones Grans (EIMA) i el Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de Barcelona (UB). L’informe, impulsat per Grup Mémora, revela que el 26% de la població coneix algun cas de maltractament a la gent gran, principalment de tipus psicològic, econòmic i d’abandonament.

Un problema social mundial

El 19 de desembre de 2011, les Nacions Unides van reconèixer l’abús i el maltractament envers les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones i una qüestió que mereix l’atenció de la comunitat internacional.

Segons la Declaració de Toronto per a la Prevenció Global del Maltractament de la Gent Gran (2002), el maltractament envers les persones grans es defineix com l’acció única o repetida, o la manca d’una resposta adequada, que causi danys o angoixa a una persona gran i que tingui lloc dins de qualsevol relació on existeixi una expectativa de confiança (OMS, INPEA 2002).

El maltractament a les persones grans comprèn des d’accions violentes, com ara agressions físiques, sexuals i psíquiques, fins a conductes passives o d’omissió de l’atenció, com la negligència, les quals també repercuteixen negativament sobre el benestar de la persona. Les persones grans són especialment vulnerables als abusos econòmics, és a dir, a l’ús inadequat dels seus fons i recursos per membres de la família o altres persones cuidadores (OMS, 2002).

Per a més informació: Canal Salut

mans

Anuncis

Quant a capramblaferranics

Horari laborables: · CAP Rambla de Ferran 8:00 - 20:00 (Per a pacients del centre) . Horari estiu: 8:00-17:00h En horari en que el CAP resta tancat, l'atenció sanitària es dona a CUAP (Urgències AP) Avinguda de Prat de la Riba, 56 (Caps de setmana, nits i festius). Obert 24h per pacients de tots els centres. Aquí hi podreu trobar informació, novetats i altres curiositats interessants que succeeixin al CAP Rambla Ferran i que afectin als usuaris del mateix o a tothom disposat a interaccionar amb el centre.
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s