“Una alimentació saludable comença amb l’esmorzar” és el missatge central de la campanya de 2014 en el Dia Mundial de la Diabetis.

El Dia Mundial de la Diabetis se celebra el 14 de novembre amb l’objectiu de donar a conèixer la diabetis i sensibilitzar la societat envers aquesta malaltia crònica. La data de celebració d’aquest esdeveniment, instituït per la Federació Internacional de la Diabetis i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), commemora l’aniversari del naixement de Frederick Grant Banting, un dels descobridors de la insulina l’any 1922. Per celebrar aquest esdeveniment, l’Associació de Diabètics de Catalunya organitza diverses activitats de sensibilització arreu del territori.

El Dia Mundial de la Diabetis 2014 marca l’inici de la campanya “Vida saludable i diabetis” (2014-2016), que pretén conscienciar la població sobre la importància dels estils de vida saludables, especialment en l’àmbit de l’alimentació, en la prevenció de la diabetis tipus 2 i de possibles complicacions derivades de la diabetis. Segons la Federació Internacional de Diabetis, el 70% dels casos de diabetis tipus 2 es poden prevenir amb el consum d’una alimentació saludable i la pràctica regular d’activitat física, que suposaria una reducció de 150.000 milions de casos l’any 2035.

Un dels missatges centrals de la campanya és la importància d’un bon esmorzar, que ha d’incloure cereals integrals, fruita fresca, verdura, peix, nous, i evitar sucs, begudes i iogurt ensucrats, brioxeria i pastisseria. A Catalunya, gairebé la meitat de la població de 3 anys i més (47,3%) esmorza saludablement, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya de 2013.

La diabetis, un problema creixent de salut pública.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la diabetis afecta més de de 347 milions de persones arreu del món i es preveu que l’any 2030 esdevingui la setena causa de mort. A Catalunya, el nombre estimat de malalts de diabetis se situa al voltant de 560.000, segons dades de l’ESCA de 2013.

Aquesta malaltia crònica pot ser de tres tipus: diabetis mellitus tipus 1, que apareix en la infància, l’adolescència i la joventut i que cal tractar amb insulina; la diabetis mellitus tipus 2, que acostuma a manifestar-se després dels 40 anys i que, en principi, no requereix l’administració d’insulina; i un tercer grup que inclou la diabetis secundària (provocada per una malaltia o medicament) i la gestacional (com a conseqüència de l’embaràs).

Hi ha alguns signes que poden fer sospitar la presència de la malaltia, com ara la producció excessiva d’orina, la sensació general de cansament, la set excessiva i l’aprimament sense deixar de tenir gana. Tot i que del diagnòstic se n’encarrega un professional sanitari mitjançant anàlisis de sang, en el cas de la diabetis mellitus tipus 2, les persones poden conèixer el risc que tenen de patir-la amb un qüestionari reconegut de detecció precoç: el Findrisk.

Activitats arreu de Catalunya 

Per celebrar aquest esdeveniment, l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) organitza diverses activitats de sensibilització arreu del territori, que es van presentar el dia 10 en el marc d’una jornada informativa al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. L’acte va comptar amb un taller de cuina saludable i divertida per a persones amb diabetis impartit per la xef Ada Parellada i amb una conferència teatralitzada sobre la història de la diabetis a càrrec de l’Institut de Ciència i Teatre.

– La delegació de l’ADC a Amposta instal·larà taules informatives al CAP II i a l’Hospital Comarcal d’Amposta el dia 14 i oferirà un dinar de germanor per a tots els socis el mateix dia 16.

– L’ADC Baix Penedès regalarà una revisió ocular a tots els socis adults i infants a El Vendrell el dia 14.

– El dia 13 a les 18:30h la façana de l’Ajuntament de Barcelona s’il·luminarà de blau i es desplegarà un faldó del Dia Mundial de la Diabetis des del balcó. A més, el dia 15 la Plaça Universitat de la ciutat comtal acollirà un envelat on es donarà informació sobre la malaltia i es farà una actuació de country, jocs per a infants i joves i una demostració de cuina. També s’oferirà als assistents la possibilitat de conèixer el seu nivell de glucosa en sang i de fer el test de risc de patir diabetis. D’altra banda, el dia 14 s’instal·laran taules informatives a l’Hospital Sant Joan de Déu i a l’Hospital Clínic.

– L’ADC Berguedà il·luminarà de blau l’Ajuntament de Berga i oferirà controls de glucosa el dia 14. A més, organitza una caminada urbana de 3 km per al mateix dia 16 a les 12h.

– L’Hospital General de l’Hospitalet, La Farga i l’Hospital de Bellvitge acolliran taules informatives els dies 13, 14 i 15.

– L’ADC Lleida oferirà informació sobre la malaltia i controls de sucre i de tensió arterial el dia 14 a la Plaça de la Catedral i el dia 17 al Mercat de Tàrrega.

– Al Pavelló del Congost de Manresa, l’associació organitza un torneig de bàsquet 5×5 el dia 16.

– La delegació de l’associació a Osona oferirà una xerrada, un dinar de socis i amics i anàlisis gratuïtes de glucosa el dia 15.

– L’ADC Sabadell-Sant Cugat instal·larà una taula informativa a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell el dia 14.

20141114_diabetis.jpg_1187484902

Anuncis

Quant a capramblaferranics

Horari laborables: · CAP Rambla de Ferran 8:00 - 20:00 (Per a pacients del centre) . Horari estiu: 8:00-17:00h En horari en que el CAP resta tancat, l'atenció sanitària es dona a CUAP (Urgències AP) Avinguda de Prat de la Riba, 56 (Caps de setmana, nits i festius). Obert 24h per pacients de tots els centres. Aquí hi podreu trobar informació, novetats i altres curiositats interessants que succeeixin al CAP Rambla Ferran i que afectin als usuaris del mateix o a tothom disposat a interaccionar amb el centre.
Aquesta entrada s'ha publicat en Sense Categoria i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s