Xarampió

Actualment, a Catalunya es vacuna contra el xarampió mitjançant la vacuna triple vírica (contra el xarampió, les galteres i la rubèola), als dotze mesos i als quatre anys. La vacunació és la mesura fonamental en la prevenció del xarampió. L’administració d’aquesta vacuna té interès tant individual com comunitari, per tal d’eliminar la malaltia de la comunitat.

També, des dels centres d’atenció primària, i d’acord amb criteris clínics, els metges de família recomanen l’administració de la vacuna triple vírica a determinades persones adultes, nascudes després de l’any 1966 que no hagin estat vacunades del xarampió i que no tinguin constància d’haver patit la malaltia.
Les persones nascudes abans de l’any 1966 es considera que han passat la malaltia en algun moment de la seva infància o adolescència ja que han viscut diversos anys epidèmics I per tant, estan protegits en front de la infecció.

El risc de patir alguna reacció després de vacunar-se és molt baix i en cap cas greu. No obstant això entre un 5-10% de les persones vacunades poden presentar febre i una lleu erupció a la pell i les contraindicacions són les generals de les vacunes vives atenuades: malaltia febril moderada o greu, embaràs, al·lèrgia als components de la vacuna, alteracions immunitàries, administració recent d’immunoglobulines o transfusions sanguínies.

xarrampió

Més informació:

El xarampió és una malaltia vírica aguda caracteritzada per una erupció vermellosa a la pell, que pot cobrir tot el cos. És altament contagiosa i s’incuba a les cèl·lules de la faringe i als conductes respiratoris.

Dura, com a terme mitjà, entre set i deu dies. La malaltia és més greu en infants molt petits i en adults. Poden presentar-se complicacions del xarampió a conseqüència de replicació vírica o superinfecció bacteriana, que inclouen otitis, pneumònia i encefalitis.

Així mateix, és una malaltia molt greu entre els infants desnodrits, i pot provocar fins i tot la mort. El xarampió és una malaltia que dona immunitat de per vida, per tant un cop patit no es repeteix la infecció però totes les persones que no han patit la malaltia ni han estat vacunades són susceptibles de patir-la.

Gràcies a la vacunació, des de l’any 2000 el nombre de casos de xarampió a Catalunya és molt baix, tot i que de vegades es poden presentar casos en persones que venen d’altres països o en viatgers que retornen de països on el xarampió és una malaltia epidèmica. Quan això succeeix pot ser que hi hagi contagis a persones no vacunades produint-se brots en general amb un nombre limitat de persones afectades.

Per tal de protegir els nostres nens/nenes , a nosaltres mateixos i a la comunitat és important estar vacunat en front del xarampió. Encara que sembli que la probabilitat de emmalaltir sigui petita, la malaltia encara existeix i per tant el virus pot infectar qualsevol persona no protegida.

Transmissió

Totes les persones que no han patit la malaltia ni han estat vacunades, són susceptibles de patir-la.

La malaltia es pot transmetre habitualment per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de les persones infectades i, menys sovint, per contacte amb objectes recentment contaminats amb aquestes secrecions.

El xarampió és una de les malalties que es transmet amb més facilitat.
El període de temps en què els malalts poden contagiar altres persones va des de poc abans de l’inici del catarro fins a quatre dies després de l’aparició de la granissada.

Des del moment en què una persona susceptible s’ha infectat fins que se li manifesten els primers símptomes de xarampió poden passar deu dies o més.

Símptomes

Comença amb símptomes de refredat (ulls envermellits, secreció de nas o tos) i febre superior als 38ºC, amb afectació de l’estat general. Passats tres dies, apareix una erupció vermellosa característica, molt poc prominent, envellutada al tacte, que s’inicia en el cap (darrere de les orelles), i es va estenent a la resta del cos, sense afectar els palmells de les mans ni la planta dels peus.

El xarampió és una malaltia molesta i les complicacions que se’n deriven poden ser greus. Aproximadament un 20% de les persones que pateixen la malaltia presenten otitis, diarrea o fins i tot pneumònia. Una de cada 1000 persones presenten encefalitis i una de mil casos pot ser mortal.

Tractament

Contra el virus no hi ha tractament específic: el metge o la metgessa recepta antitèrmics tipus paracetamol si hi ha febre, calamina per a la picor i xarop per a la tos. És convenient beure abundants líquids durant el període febril. Un cop desapareguda l’erupció, si no apareixen complicacions, el restabliment és ràpid. En el cas de sobreinfecció bacteriana el metge o la metgessa prescriu el tractament antibiòtic més adient.

“És molt important que es faci vacunació oportunista de qualsevol persona nascuda després del 1966 que no consti que estigui vacunada n’hi hagi patit la malaltia”.

Anuncis

Quant a capramblaferranics

Horari laborables: · CAP Rambla de Ferran 8:00 - 20:00 (Per a pacients del centre) . Horari estiu: 8:00-17:00h En horari en que el CAP resta tancat, l'atenció sanitària es dona a CUAP (Urgències AP) Avinguda de Prat de la Riba, 56 (Caps de setmana, nits i festius). Obert 24h per pacients de tots els centres. Aquí hi podreu trobar informació, novetats i altres curiositats interessants que succeeixin al CAP Rambla Ferran i que afectin als usuaris del mateix o a tothom disposat a interaccionar amb el centre.
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies, Sense Categoria i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s