Article Flashticsalut: L’eSalut i el repte de transmetre dades i informació mèdica amb seguretat a Europa

Els sistemes de salut europeus són inherentment complexos, degut a la multiplicitat de situacions i el gran nombre d’agents que hi interactuen. No obstant això, els governs europeus estan plenament convençuts de la necessitat d’invertir en eSalut per assegurar la prestació òptima de l’atenció sanitària al millor preu. Així, doncs, l’ús de l’eSalut s’expandeix i alhora la Unió Europea treballa per a que els sistemes de salut siguin interoperables i que els ciutadans se’n beneficiïn, siguin on siguin. Ara bé, existeix la necessitat d’assegurar que la transmissió de dades i d’informació en aquests sistemes de salut es faci de manera segura.

Avui dia la inversió en eSalut representa només entre l’1 i l’1,5% de la despesa sanitària total a Europa. S’ha demostrat, però, que aquestes inversions en solucions de salut electrònica comporten un increment important de productivitat i estalvi, i generen alhora un ràpid retorn de la inversió. En aquest context, el desenvolupament actual de les TIC permet que s’aconsegueixin millores en com es gestionen els sistemes sanitaris, però cal que es garanteixi la seguretat, la confidencialitat i l’eficiència.De fet, els professionals de la salut són especialment sensibles pel que fa a la privacitat dels pacients: han de tenir la certesa que els registres i la informació mèdica s’emmagatzemen de forma confidencial i que aquestes dades no acaben essent compartides amb les asseguradores de salut o altres persones, sense voler i sense saber-ho.

La compartició segura d’informació de salut significa que el remitent i el receptor han de ser autentificats. Generalment, a Europa s’utilitzen sistemes basats en criptografia de clau pública (Public Key Infrastructure) amb signatura digital. No obstant això, els professionals de l’àmbit de les TIC aplicades a la salut han de fer front a aquestes qüestions a l’escenari actual:

–    La confidencialitat.

Els proveïdors d’atenció sanitària són responsables de gestionar la informació personal mèdica, com per exemple els diagnòstics, els resultats de revisions mèdiques o les dades extretes d’aplicacions d’eSalut, entre d’altres. No només els professionals tenen la necessitat de confidencialitat: els pacients volen estar segurs que només ells i els professionals mèdics autoritzats tenen accés als seus informes mèdics.

–    La identificació/autentificació.

Els professionals de la salut són responsables de l’actiu més valuós d’una persona: la seva salut. També ho són dels actes terapèutics i procediments que duen a terme, com examinar un pacient, prescriure un medicament, realitzar una operació quirúrgica o, fins i tot, administrar una simple injecció. Per aquesta raó, un sistema d’eSalut ha de permetre que cadascuna de les persones responsables d’un acte terapèutic són identificades i autentificades.A més, els sistemes d’eSalut han d’oferir la possibilitat que el pacient s’identifiqui o autentifiqui la seva identitat, així com la de qualsevol que tingui accés a aquests informes personals.

–    La signatura.

Els actes terapèutics han de formar part dels registres sanitaris, i una vegada que s’han dut a terme o algú ha pres una decisió al respecte, no haurien de poder ser alterats o modificats, ja sigui per qui els ha originat o per qualsevol altra persona. Per tal de satisfer aquesta necessitat de seguretat, les receptes i altres decisions mèdiques haurien de ser degudament signades  digitalment, per tal de garantir la seva integritat.

–    Les transaccions.

En un sistema d’eSalut es realitza un gran número de transaccions. Anar al metge amb una targeta sanitària és una transacció que requereix cert nivell de seguretat i que ha d’assegurar al pacient integritat i confidencialitat. Per això, als hospitals els registres mèdics se gestionen sovint de manera independent de la informació administrativa. Receptar i signar les prescripcions de medicaments és un altre tipus de transacció.
 
Aquest intercanvi i emmagatzematge de dades requereix que s’estableixin barreres entre les diverses parts del sistema sanitari (els pacients, els professionals, les institucions, etc.). Això s’aconsegueix amb solucions d’infraestructures de seguretat, que haurien de ser comparables a les de l’acceptació de pagaments amb targeta bancària. Per a que les transaccions resultin eficients, s’haurien de tenir en compte les limitacions i els hàbits dels professionals de la salut i de les institucions sanitàries.

Els sistemes d’eSalut han d’aportar comoditat a tots els seus grups d’interès i, per tant, han de contemplar totes aquestes característiques de seguretat. És cert que les TIC han augmentat a l’eficiència dels processos administratius la sanitat europea i que han optimitzat els costos mitjançant la prestació dels fluxos d’informació que es basaven anteriorment en documents de paper, però ara el repte és concentrar els esforços en construir xarxes i bases de dades que garanteixin la seguretat i millorar la qualitat de l’atenció sanitària.

Referència bibliogràfica

e-Health in Europe. White paper. Ingenico, juny de 2012 [accés: 5 de juliol de 2013]. Disponible a: http://www.ingenico.com/cs4fef.pdf?t=/documentManager/sfdoc.file.supply&fileID=1341391556104

Font: http://www.gencat.cat/salut/ticsalut/flashticsalut

Anuncis

Quant a capramblaferranics

Horari laborables: · CAP Rambla de Ferran 8:00 - 20:00 (Per a pacients del centre) . Horari estiu: 8:00-17:00h En horari en que el CAP resta tancat, l'atenció sanitària es dona a CUAP (Urgències AP) Avinguda de Prat de la Riba, 56 (Caps de setmana, nits i festius). Obert 24h per pacients de tots els centres. Aquí hi podreu trobar informació, novetats i altres curiositats interessants que succeeixin al CAP Rambla Ferran i que afectin als usuaris del mateix o a tothom disposat a interaccionar amb el centre.
Aquesta entrada s'ha publicat en Sense Categoria i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.