Lleida posa en marxa una unitat multidisciplinària per atendre els pacients crònics complexos

Aquests malalts tenen en comú que necessiten una resposta complexa a llarg termini, coordinada per diferents professionals sanitaris i que inclogui assistència social

En els últims anys s’han produït canvis demogràfics i epidemiològics a la nostra societat que han influït directament en el sistema sanitari. L’envelliment de la població i l’alta prevalença de malalties cròniques fan necessària l’orientació dels sistemes sanitaris envers la cronicitat.

Per tal de donar resposta a aquesta necessitat, a Lleida s’ha creat una unitat funcional multidisciplinària per atendre els pacients crònics complexos que es denomina Atenció al Pacient Crònic i Continuïtat Assistencial (APCICA).

En aquesta unitat treballa conjuntament i de manera integrada l’atenció primària i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Seguint aquesta línia, s’ha establert un model d’atenció integral, integrat i interdisciplinari, centrat en la persona i la seva família, que garanteix la continuïtat assistencial, facilita la prestació de serveis adequats a les necessitats de la persona dins el seu entorn, evita els trasllats innecessaris a serveis d’urgències i els llargs internaments hospitalaris.

Aquesta unitat funcional té tres pilars fonamentals:

El primer és la gestió de casos, que consisteix a fer la valoració integral de la persona i del seu entorn (dels cuidadors), conjuntament amb tots els professionals implicats en el cas, i l’elaboració, de manera consensuada, d’un Pla d’atenció personalitzat per tal de garantir una continuïtat assistencial coordinada entre els diferents nivells d’assistència. La gestió de casos, la lideren les professionals d’infermeria. Actualment, hi ha una infermera gestora de casos (IGC) a cada equip d’atenció primària (EAP) que fa d’enllaç directe amb les IGC de l’Hospital per tal de garantir la continuïtat del pacient a l’alta.

El segon pilar és l’Equip de Suport a Domicili (ESAD). Es tracta d’un equip format per personal d’infermeria i personal facultatiu d’atenció primària i d’hospital que realitza una atenció intermèdia, de transició entre els dos àmbits. La seva intervenció cal quan hi ha una necessitat d’assistència intensificada a domicili, que es preveu que serà limitada en el temps. Aquest Equip es coordina amb l’atenció primària, mitjançant les IGC, per elaborar un pla de cures consensuat i oferir continuïtat assistencial al pacient.

Finalment, com a tercer pilar, hi ha l’Hospital de Dia Polivalent, que ofereix una atenció limitada en el temps per a l’estabilització i/o l’administració de tractaments específics. El pacient torna al seu domicili després del tractament i el seguiment es fa des de l’ Atenció Primària.

Aquest model d’atenció a la cronicitat i de continuïtat assistencial permet estratificar i fer un abordatge proactiu i individualitzat dels pacients, ja que no tots són iguals ni necessiten el mateix tipus d’atenció. Pretén ser un model integrador de tots els recursos del territori (PADES, residències, centres sociosanitaris, urgències, hospitals, AP… ), per tal d’oferir una coordinació correcta en l’assistència.

Els guanys potencials més efectius resulten de prevenir ingressos hospitalaris evitables amb actuacions que impliquen la continuïtat assistencial, l’efectivitat de l’AP i la implicació dels pacients en la gestió de la seva autocura.

portada_carat%20continu

Anuncis

Quant a capramblaferranics

Horari laborables: · CAP Rambla de Ferran 8:00 - 20:00 (Per a pacients del centre) . Horari estiu: 8:00-17:00h En horari en que el CAP resta tancat, l'atenció sanitària es dona a CUAP (Urgències AP) Avinguda de Prat de la Riba, 56 (Caps de setmana, nits i festius). Obert 24h per pacients de tots els centres. Aquí hi podreu trobar informació, novetats i altres curiositats interessants que succeeixin al CAP Rambla Ferran i que afectin als usuaris del mateix o a tothom disposat a interaccionar amb el centre.
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.