Descobreixen la causa de la resistència a quimioteràpia d’alguns tumors de mama i ovari

Els inhibidors de PARP, un nou tractament en fase clínica, podrien ser una teràpia alternativa i personalitzada

FONT: EUROPA PRESS

Madrid

Científics del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), en col·laboració amb l’Institut Nacional del Càncer d’Estats Units, han descrit les causes que expliquen per què els tumors de mama o ovari amb mutacions en els gens BRCA1 o BRCA2 deixen de respondre a algunes quimioteràpies.

S’estima que entre un 5 i 10 per cent d’aquests dos tipus de càncer estan relacionats amb mutacions heretades en gens com el BRCA1 o BRCA2. En aquests casos, hi ha una nova línia de tractament encara en fase clínica, els inhibidors de PARP, que han mostrat resultats esperançadors, el que els converteix en una nova via de tractament personalitzat i alternatiu a la teràpia estàndar.

No obstant això, els últims estudis indiquen que una fracció de les pacients generen resistències al fàrmac i, per tant, deixen de respondre al nou tractament.

En el treball que publica ara la revista ‘Cell’, els investigadors han vist que el problema sorgeix quan els tumors, a més de tenir mutacions en els BRCA1 o BRCA2, presenten també mutacions secundàries a altres proteïnes, com les 53BP1 o PTIP, la funció de les quals és la de limitar la reparació de l’ADN.

En aquests casos, les mutacions es compensen entre si, les cèl·lules tumorals recuperen la capacitat de reparar el seu ADN i el fàrmac deixa de ser efectiu.

D’aquesta manera, tal com ha explicat el cap del Grup d’Inestabilitat Genòmica del CNIO, Óscar Fernández-Capetillo, aquest és “un dels primers treballs en què es demostra que mutacions secundàries poden tornar insensibles als tumors davant tractaments específics com són, en aquest cas, els inhibidors de PARP”.

Quan els investigadors van comparar els tractaments entre si, van observar que el tractament estàndard amb cisplatí era més eficient que la teràpia personalitzada en aquells tumors amb mutacions en BRCA1 o BRCA2, i que també presentaven mutacions en 53BP1 o PTIP.

“Aquestes dades indiquen que només les pacients amb mutacions en BRCA1 o BRCA2, però no en els gens secundaris que hem descrit, serien candidates a una teràpia personalitzada efectiva amb els inhibidors de PARP”, explica Fernández-Capetillo.

Per això, els resultats suggereixen que “caldria avaluar els gens 53BP1 i PTIP en les pacients amb càncer de mama o ovari familiar amb deficiències en els gens BRCA abans de decidir el seu tractament”.

En aquest context, els investigadors pretenen alertar els professionals de la medicina personalitzada respecte al fet que, a més de la recerca de marcadors de sensibilitat a nous fàrmacs, el repte engloba també la recerca de marcadors secundaris que confereixen resistències. I l’objectiu últim serà aconseguir una millora substancial en els tractaments.

Anuncis

Quant a capramblaferranics

Horari laborables: · CAP Rambla de Ferran 8:00 - 20:00 (Per a pacients del centre) . Horari estiu: 8:00-17:00h En horari en que el CAP resta tancat, l'atenció sanitària es dona a CUAP (Urgències AP) Avinguda de Prat de la Riba, 56 (Caps de setmana, nits i festius). Obert 24h per pacients de tots els centres. Aquí hi podreu trobar informació, novetats i altres curiositats interessants que succeeixin al CAP Rambla Ferran i que afectin als usuaris del mateix o a tothom disposat a interaccionar amb el centre.
Aquesta entrada s'ha publicat en Sense Categoria i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.