El primer Directori Europeu d’Apps de Salut recull 200 aplicacions avaluades per associacions de pacients

Gran part de les aplicacions mòbils (apps) de salut tenen origen als Estats Units i es publiquen només en anglès. No obstant això, els programadors europeus estan començant per fi a construir un corpus notable d’apps en altres idiomes, una tendència que augmentarà en els propers anys. El primer European Directory of Health Apps 2012-2013 (Directori Europeu d’Apps de Salut 2012-2013), publicat per l’organització independent britànica Patient View i presentat a l’European Health Forum Gastein el passat mes d’octubre, ha nascut amb l’objectiu de posar ordre al caos actual del mercat de les aplicacions mèdiques mòbils, i inclou les apps de salut més valuoses a l’entorn europeu.

Des del punt de vista de la DG CONNECT, la Direcció General de Xarxes de Comunicació, Contingut i Tecnologia de la Comissió Europea, “els pacients necessiten ser guiats i tenir suport per trobar apps de salut útils i fiables i, per tant, cal destinar recursos per orientar-los en el complex món de les aplicacions mòbils”. El director general de la DG CONNECT, Robert Madelin, apunta que “l’examen crític d’apps per part d’usuaris informats (sobretot, els membres de les associacions de pacients) pot ser el camí a seguir”.

La primera edició del Directori Europeu d’Apps de Salut 2012-2013 [disponible gratuïtament en format PDF] se centra, precisament, en recomanar aplicacions de salut comentades per associacions de pacients, i s’adreça als usuaris interessats en la gestió de la salut i el benestar, ja que no s’hi inclouen apps específicament dissenyades per als professionals sanitaris. En concret, aquest Directori afegeix quatre noves dimensions a l’estudi d’apps de salut:

  1. La categorització. Les apps incloses s’han classificat per especialitats, segons la malaltia o el símptoma que l’usuari final pot gestionar gràcies al giny. Entre d’altres, s’hi poden trobar apps per gestionar l’asma, la fibromiàlgia o el Parkinson, superar la fòbia a volar en avió o recordar la presa d’un medicament.
  2. L’avaluació d’usuaris informats. A l’hora de confeccionar el Directori s’ha tingut el compte l’opinió d’associacions de pacients i d’organitzacions de consumidors. De fet, els pacients, els cuidadors i els seus familiars són els principals experts sobre la malaltia que pateixen. Per aquesta raó, estan perfectament capacitats per comentar les apps amb coneixement de causa i posar-les en valor.
  3. El nivell d’ús. Les associacions de pacients que han avaluat les aplicacions que s’hi recullen han especificat el percentatge dels seus membres que utilitzen l’app i l’ús que en fan. Això ajuda als creadors i a altres professionals implicats a dissenyar noves aplicacions ergonòmiques.
  4. El valor del desenvolupador de l’app. El Directori indica qui és el creador de cadascuna de les apps i a quin país s’ubica. De fet, cada vegada és més freqüent que les associacions de pacients encarreguin aplicacions als programadors de referències i aquesta informació pot resultar-los útil. 

La majoria de les 200 apps són gratuïtes i d’altres tenen un cost, que arriba en algun cas fins als 164 euros. Entre aquests dos centenars, n’hi ha dues disponibles en llengua catalana (mobiCeliac [XL] i Special Stories, per a nens amb síndrome de Down). D’altra banda, no totes les aplicacions de salut ressenyades estan disponibles amb el mateix preu per a les mateixes plataformes mòbils: la disponibilitat varia depenent de si l’usuari disposa d’un dispositiu Android, iOS, Blackberry, Nokia o Windows Phone.

Les dades de les apps del Directori Europeu d’Apps de Salut 2012-2013 es van recollir mitjançant enquestes online durant 2011 i 2012, investigació documental i a partir de la participació d’associacions de pacients a través de Twitter i LinkedIn. Patient View es disposa ara a ampliar el Directori amb un número major d’apps i una visió més internacional, amb la col·laboració de programadors d’arreu del món i professionals de la salut.

cover_eBookMedAppsInformació obtinguda en: FlashTICSalut. (Generalitat de Catalunya)

Quant a capramblaferranics

Horari laborables: · CAP Rambla de Ferran 8:00 - 20:00 (Per a pacients del centre) . Horari estiu: 8:00-17:00h En horari en que el CAP resta tancat, l'atenció sanitària es dona a CUAP (Urgències AP) Avinguda de Prat de la Riba, 56 (Caps de setmana, nits i festius). Obert 24h per pacients de tots els centres. Aquí hi podreu trobar informació, novetats i altres curiositats interessants que succeeixin al CAP Rambla Ferran i que afectin als usuaris del mateix o a tothom disposat a interaccionar amb el centre.
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.