El Pla d’actuació per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS) continua actiu a Catalunya

 El Pla d’actuació per prevenir els efectes d’una possible onada de calor sobre la salut dels ciutadans (POCS) continua actiu a Catalunya des que es va posar en marxa el dia 1 de juny i continuarà en funcionament fins al 15 de setembre. El Pla, que es va activar per primera vegada l’any 2004, inclou la predicció amb la màxima antelació de les situacions meteorològiques de risc i la minimització dels efectes negatius d’una possible onada de calor.

La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat, especialment en la gent gran i en les persones amb malalties cròniques, i també un increment en el nombre d’ingressos no programats als hospitals.

Es consideren grups especialment vulnerables als efectes de la calor la gent de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i l’autocura, els malats crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions socials precàries i les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central.

El POCS és coordinat pel Departament de Salut i compta des del seu inici amb la col·laboració de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) del Departament de Benestar Social i Família i de Protecció Civil del Departament d’Interior i, des del 2008, amb la col·laboració del Departament d’Empresa i Ocupació, per tal d’incorporar els grups especialment vulnerables com els treballadors amb activitats laborals d’exposició a temperatures elevades (sector de la construcció, agricultura…).

Les situacions meteorològiques de la passada setmana amb temperatures molt elevades especialment en comarques de l’interior, han fet necessària l’activació de la fase 2 d’alerta del POCS, després d’haver estat informats divendres dia 19 pel Servei Meteorològic de Catalunya d’un avís de situació meteorològica de risc per un episodi d’onada de calor que en principi es mantindrà fins al vespre del dia d’avui. No obstant, el POCS està preparat durant tot el seu període de funcionament per fer front a qualsevol situació de risc que es presenti.

Cal recordar que seguint unes recomanacions bàsiques es poden evitar els problemes causats per la calor:

• Protegiu-vos del sol i la calor
A casa, controleu la temperatura:

• Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on toca.
• Obriu les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la.
• Estigueu-vos a les estances més fresques.
• Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat) per refrescar l’ambient. Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
• Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.

Al carrer, eviteu el sol directe:

• Porteu una gorra o un barret.
• Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
• Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
• Porteu aigua i beveu-ne sovint.
• Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
• Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants amb les finestres tancades.

Reduïu l’activitat física a les hores de més calor

Eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor.
• Reduïu les activitats intenses.

Beveu força i vigileu l’alimentació

• Beveu aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot sense tenir set.
• No prengueu begudes alcohòliques.
• Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.

Ajudeu els altres
Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola:

Mireu de visitar-los un cop al dia.
• Ajudeu-los a seguir aquests consells.
• Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

Informeu-vos bé
Informeu-vos dels horaris dels centres d’atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances.
902 111 444. Recordeu aquest número de Sanitat Respon, que us pot atendre diàriament, durant les 24 hores. Allí us indicaran els centres sanitaris oberts i us poden donar consells de salut.
• Recordeu que a les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre com es poden evitar els problemes causats per la calor.
• Seguiu les prediccions meteorològiques que us puguin anticipar els dies més calorosos.
• Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir els possibles problemes per a la vostra salut.

 
Font: gencat.cat
Anuncis

Quant a capramblaferranics

Horari laborables: · CAP Rambla de Ferran 8:00 - 20:00 (Per a pacients del centre) . Horari estiu: 8:00-17:00h En horari en que el CAP resta tancat, l'atenció sanitària es dona a CUAP (Urgències AP) Avinguda de Prat de la Riba, 56 (Caps de setmana, nits i festius). Obert 24h per pacients de tots els centres. Aquí hi podreu trobar informació, novetats i altres curiositats interessants que succeeixin al CAP Rambla Ferran i que afectin als usuaris del mateix o a tothom disposat a interaccionar amb el centre.
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.